Selvhjælpsgrupper for unge
Vi tilbyder en bred vifte af grupper for unge, der står over for forskellige udfordringer. Uanset om du har behov for støtte som pårørende til en med psykisk sygdom, har autisme, oplever sorg, eller bare har brug for et frirum i din hverdag, så har vi en gruppe til dig. Vores grupper mødes både i vores lokaler i Estrupsgade, udendørs og på forskellige uddannelsesinstitutioner, hvor vi skaber trygge rammer for gode samtaler, fællesskab og støtte. Kom og del dine tanker og følelser med andre unge i samme situation – du er ikke alene, og det hjælper at møde andre.
Ring gerne, hvis du har brug for afklaring på, om det er noget for dig.
Samtalegruppe for unge voksne med autisme mellem 18 og 30 år
- Har du autisme og fylder oplevelsen af at være anderledes end dine jævnaldrende i din hverdag?
- Er det en udfordring at indgå i vennegrupper?
- Mangler du samvær med andre, som ligner dig selv?
- Oplever du udfordringer med at gennemføre en uddannelse, som ikke er faglige?
- Oplever du at det er svært at indgå i det sociale på en arbejdsplads?
Så er du ikke alene – og du er meget velkommen i vores næste gruppe.
I vores samtalegrupper er der plads til at dele de tanker, følelser og oplevelser, som fylder i vores hverdag. Vi lytter til, hjælper og inspirerer hinanden.
Vi snakker om skiftende temaer, som gruppen vælger, fx:
- Autist – have autisme – være autistisk – være på spektret
- Uddannelse - autismevenlig arbejdsplads
- Overskuelighed omkring indkøb/madlavning/rengøring
- Time-management: studie – familie – venner – job – restitution – alenetid
- Håndtering af skift – ændring af planer
- Sociale spilleregler - sige til og fra – grænsesætning - behov for maskering
- Ensomhed – relationer – drukkultur/fester
- Selvforståelse af ”faresignaler” før nedsmeltning
- Sansefølsomhed - hjælpemidler: ørepropper, solbriller, tyngdedyne osv.
- Forventningspres og stress
- LGBT+
- Stigmatisering – stereotyper – mobning
- Tanker om at stifte familie
Der er to frivillige gruppeledere (én med autisme/én uden), som har styr på at hygge og sætte rammen for de gode samtaler.
Grupperne består af 5 til 8 deltagere, som er de samme gennem hele forløbet.
Vi mødes 8-10 gange hver eller hver anden uge i 2 timer.
Grupperne mødes i Frivilligcenteret, Estrupsgade 4.
Der er tavshedspligt, så det vi deler med hinanden, kommer ikke videre til andre.
Vi starter et nyt gruppeforløb op, når der er 8 tilmeldte deltagere.
Har du spørgsmål vedr. gruppeforløbet, er du velkommen til at ringe til os på tlf. 2092 0878 (man-tor kl. 10-14)
Hvis du gerne vil deltage, udfylder du kontaktformularen, som du finder her. Du vil derefter blive kontaktet og inviteret til en forsamtale.
Deltagere over 18 år i Selvhjælp Silkeborgs tilbud skal så vidt muligt være medlem af foreningen. Et medlemskab koster 150 kr./år.
Har du lyst til at blive en del af et ugentligt fællesskab med andre elever på din uddannelse, hvor der er plads til at tale om de ting, der fylder, når man er ung? Og til at hygge dig imens?
I et ligeværdigt samarbejde tilbyder vi grupper for unge på flere af Silkeborgs (ungdoms)uddannelser.
Grupperne ledes i fællesskab af en frivillig fra Selvhjælp Silkeborg og en ansat vejleder eller mentor, og mødes ofte ca. halvanden time lige efter skole otte gange.
I gruppen møder du andre, der ligesom dig oplever at livet går op og ned og har lyst til at have en fast gruppe af gode mennesker at dele det med. Gruppen vælger selv, hjulpet på vej af de to gruppeledere, hvad I har lyst til at tale om, men eksempler på emner kunne være:
- At finde sig til rette i en ny hverdag
- Præstationer
- Fremtidsdrømme
- Venner
- Op og nedture
- At passe på sig selv
- “Voksenansvar”
Hver gruppe har plads til mellem 5-8 elever, og de to gruppeledere. Det er de samme elever der mødes alle 8 gange. Grupperne bygger på gensidig respekt og ligeværd, samt naturligvis tavshedspligt.
Lige nu har vi tilbud på følgende uddannelser
- FGU Silkeborg
- College360 – Erhvervsuddannelserne på Bredhøjvej
- SOSU Silkeborg
Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du enten kontakte Lise Løvschall-Warming hos Selvhjælp Silkeborg på 4166 0878 eller hive fat i din kontaktlærer på skolen – så skal de nok hjælpe dig videre til den, der står for Frirum-gruppen på din uddannelse.
Har du mistet en forælder, en søskende eller anden nær relation? Har du svært ved at tackle din nye livssituation, og den store sorg der følger med, så er denne selvhjælpsgruppe måske noget for dig.
Tabet af en nærtstående, betyder som regel store forandringer i hverdagen, og det kan være svært at håndtere oven i al sorgen. I gruppen finder du hjælp til at tackle udfordringerne, og støtte i den proces det er at komme godt i gang med livet igen. En selvhjælpsgruppe er ikke terapi – men en god mulighed for dig, der ønsker at mødes og tale om svære tanker og følelser med andre unge, der har mistet.
I diskuterer blandt andet:
- Hvordan får jeg genskabt en meningsfuld hverdag?
- Hvordan håndterer jeg savnet?
- Hvordan bevarer jeg håbet og livsglæden?
Gruppen består af 6-8 deltagere og mødes 2 timer hver 14. dag 8-10 gange understøttet af 2 frivillige, uddannede gruppeledere. Alle har tavshedspligt.
Deltagere over 18 år i Selvhjælp Silkeborgs tilbud skal så vidt muligt være medlem af foreningen. Et medlemskab koster 150 kr./år.
Hvis du har lyst til at høre mere, eller vil skrives op til en gruppe, kan du uforpligtende kontakte os på tlf. 2092 0878 eller ved at udfylde kontaktformularen på hjemmesiden, som du finder her.
Er du mellem 18 og 30 år og er pårørende til én med psykisk sygdom, og føler du dig magtesløs og alene med dine frustrationer? Oplever du, at andre har svært ved at forstå din situation, og har du lyst til at dele tanker og erfaringer med ligesindede? Så er denne gruppe måske noget for dig.
I et ligeværdigt samarbejde med Psykiatriens Hus i Silkeborg tilbyder vi grupper for unge pårørende - mellem 18 og 30 år - til mennesker med psykisk sygdom. Grupperne ledes i fællesskab af en frivillig fra Selvhjælp Silkeborg og en ansat fra Psykiatriens Hus.
Som pårørende til én med psykisk sygdom oplever du situationer, der er svære at håndtere, og hvor det kan være svært at vide, hvordan du hjælper og støtter bedst. Det kan tilmed gøre det svært at passe på dig selv og din egen mentale sundhed i hverdagen.
I gruppen møder du andre i samme situation, og I kan derfor give hinanden støtte, udveksle erfaringer og hjælpes ad med at tackle udfordringerne. I kan fx diskutere:
- kan bekymring og hjælp fra de pårørendes side blive for meget?
- er det ok nogle gange at sige fra – og i givet fald hvornår og hvordan?
- hvordan støtter jeg bedst én med psykisk sygdom?
- hvordan får jeg mit eget liv til at fungere på trods af omstændighederne?
- hvem kan hjælpe mig, når det bliver for svært?
Gruppen mødes hver 14. dag, 8 gange i alt, og 2 timer pr. gang. Fundamentet er gensidig respekt og ligeværd, samt naturligvis tavshedspligt.
Er du mellem 16-25 år, og fylder stress, angst, depression eller følelsen af ikke at være god nok meget i din hverdag?
Så er du ikke alene – og du meget velkommen i vores næste udendørs ungegruppe.
I gruppen er der plads til at dele de tanker, følelser og oplevelser, der fylder i vores hverdag. Vi lytter til, hjælper og inspirerer hinanden – og så har vi det sjovt og hyggeligt sammen.
De to frivillige gruppeledere har styr på hygge, bål og bålpandekager, og på at sætte rammerne for de gode samtaler.
Der er plads til mellem seks og otte deltagere, som er de samme gennem hele forløbet.
Vi mødes en gang om ugen i to en halv time, ti gange. Gruppen mødes udenfor ved bålhytten bag Ungdomsskolen.
Der er tavshedspligt i gruppen, så det vi deler med hinanden kommer ikke ud til andre.
Gruppen starter, så snart der er otte tilmeldte deltagere.
Deltagere over 18 år i Selvhjælp Silkeborgs tilbud skal så vidt muligt være medlem af foreningen. Et medlemskab koster 150 kr./år.
Hvis du har lyst til at høre mere, eller vil skrives op til en gruppe, kan du uforpligtende kontakte os på tlf. 2092 0878 eller ved at udfylde kontaktformularen på hjemmesiden, som du finder her.